21 maja 2018

„Cyfryzacja wielkopolskich szkół” – szansa dla młodych talentów

Program Operacyjny Polska Cyfrowa (POPC), jako główne źródło unijnych dotacji na budowę sieci szerokopasmowego internetu w Polsce, jest kołem zamachowym rozwoju polskiej gospodarki. O stanie i przyszłości inwestycji POPC oraz podłączaniu do szerokopasmowego internetu placówek oświatowych, w Publicznej Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Wólce, dyskutowali w czwartek 17.05.2018 r. minister inwestycji i rozwoju – Jerzy Kwieciński, minister cyfryzacji – Marek Zagórski, dyrektor Centrum Projektów Polska Cyfrowa – Wanda Buk oraz Prezes INEA – Janusz Kosiński.

INEA jest jednym z beneficjentów Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. W ramach tych działań, operator podłączy do swojej sieci ponad 200 tysięcy gospodarstw domowych oraz 350 szkół. Dodatkowo też, ze środków własnych INEA podłączy do szerokopasmowego internetu kolejne ponad 700 placówek.

Podłączenie szkół do szybkiego intern zapewni uczniom z mniejszych miejscowości równy dostęp do cyfrowej rzeczywistości z wszystkimi jej możliwościami oraz pozwoli na rozwój kompetencji cyfrowych mieszkańców regionu.

- Cieszymy się, że jako INEA jesteśmy częścią POPC na terenie Wielkopolski. Dzięki niemu mieszkańcy naszego regionu będą mieli dostęp do najnowocześniejszej obecnie technologii światłowodowej. Cieszy nas zwłaszcza to, że internet dostarczony zostanie także do szkół i zapewni młodym ludziom z całej Wielkopolski dostęp do nowoczesnych, elektronicznych zasobów edukacyjnych – mówi Janusz Kosiński, Prezes INEA.

Podczas spotkania rozmawiano także o powstawaniu nowoczesnej infrastruktury łączącej placówki oświatowej (Ogólnopolska Sieć Edukacyjna) oraz o zakończonym 11 maja naborze do trzeciego konkursu POPC. W czasie uroczystości wręczono też certyfikaty nowoczesnych placówek edukacyjnych przygotowane przez NASK, Ministerstwo Cyfryzacji oraz INEA.