19 stycznia 2015

Gdzie zamówisz najszybszy internet w Polsce?

Najszybszy internet do domu w sieci kablowej zamówisz w... Wielkopolsce. Dzięki technologii światłowodowej osiągnął on teraz przepływność aż 0,5 Gb/s. Dostęp do tego ultra szybkiego internetu ma już co piąty Klient FTTH w Polsce. Oszczędność czasu, pieniędzy, większa wygoda i niezawodność to główne zalety tej oferty.

Dzięki nowoczesnej technologii nawet do kilkudziesięciu razy krócej trwa np. ściąganie filmów przez internet. Ponadto użytkownicy skype mogą też cieszyć się rozmowami z najbliższymi w komfortowych warunkach technologicznych poprzez lepszą jakość połączenia i większą łatwość korzystania. Wyższa jakość gier czy też odbioru telewizji w trybie online to też duże atuty tego innowacyjnego rozwiązania.

Jeszcze niedawno szybki Internet był dostępny tylko dla firm. Teraz surfować w sieci z ultra prędkościami można też we własnym domu. Według najnowszych danych FTTH Council w Polsce jest 97 tys. Klientów usług świadczonych przy wykorzystaniu światłowodu. Co piąty z nich mieszka w Wielkopolsce i korzysta z sieci FTTH (ang. fiber to the home) od INEA, największego w tym regionie multimedialnego operatora telekomunikacyjnego i czwartej sieci kablowej w kraju. W zasięgu jej ultra nowoczesnej sieci światłowodowej jest już 70 tys. gospodarstw domowych. W tym roku zasięg tej sieci się podwoi. Już dziś co dziesiąty klient INEA korzysta w swoim domu ze światłowodu.

- Światłowód to technologia przyszłości, z której możemy korzystać w naszych domach już dziś. Zalety szybkiego Internetu są nie do przecenienia, głównie dzięki dynamicznemu wzrostowi liczby urządzeń wymagających dostępu do sieci, z których korzystamy na co dzień. Są to nie tylko komputery i smartfony, ale też tablety, telewizory, konsole, a nawet lodówki. Potrzebujemy też lepszej jakości internetu do odbioru treści multimedialnych dostępnych
w sieci, które coraz częściej pojawiają się w formacie ultra HD - 4K. Takie możliwości daje światłowód. Dziś dostarczamy Klientowi 0,5 Gb/s - jutro może to być już 1 Gb/s i szybciej – mówi Janusz Kosiński, Prezes INEA.

INEA oferuje usługi w technologii FTTH od 2010 roku. W 2014 roku potroiła liczbę klientów korzystających ze światłowodu w swoim domu. Dostęp do najszybszego Internetu w Polsce o przepływności 0,5 Gb/s można zamówić w INEA pakiecie już od 55 zł miesięcznie.

FTTH - fiber to the home - umożliwia korzystanie z usług szerokopasmowych przy wykorzystaniu sieci w całości zbudowanej ze światłowodu. Dzięki temu rozwiązaniu, w każdym mieszkaniu w budynku znajduje się końcówka światłowodu, a wraz z nią gwarancja niezawodności, jakości świadczonych usług i nieograniczonej przepływności transmisji danych. Za pośrednictwem światłowodu klienci operatora telekomunikacyjnego typu INEA mogą mieć dostęp do niezwykle szybkiego Internetu o przepływnościach rzędu Gb/s, telewizji cyfrowej wysokiej rozdzielczości, usług na żądanie oraz pozostałych zaawansowanych rozwiązań telekomunikacyjnych.