Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

19 stycznia 2015

Gdzie zamówisz najszybszy internet w Polsce?

Najszybszy internet do domu w sieci kablowej zamówisz w... Wielkopolsce. Dzięki technologii światłowodowej osiągnął on teraz przepływność aż 0,5 Gb/s. Dostęp do tego ultra szybkiego internetu ma już co piąty Klient FTTH w Polsce. Oszczędność czasu, pieniędzy, większa wygoda i niezawodność to główne zalety tej oferty.

Dzięki nowoczesnej technologii nawet do kilkudziesięciu razy krócej trwa np. ściąganie filmów przez internet. Ponadto użytkownicy skype mogą też cieszyć się rozmowami z najbliższymi w komfortowych warunkach technologicznych poprzez lepszą jakość połączenia i większą łatwość korzystania. Wyższa jakość gier czy też odbioru telewizji w trybie online to też duże atuty tego innowacyjnego rozwiązania.

Jeszcze niedawno szybki Internet był dostępny tylko dla firm. Teraz surfować w sieci z ultra prędkościami można też we własnym domu. Według najnowszych danych FTTH Council w Polsce jest 97 tys. Klientów usług świadczonych przy wykorzystaniu światłowodu. Co piąty z nich mieszka w Wielkopolsce i korzysta z sieci FTTH (ang. fiber to the home) od INEA, największego w tym regionie multimedialnego operatora telekomunikacyjnego i czwartej sieci kablowej w kraju. W zasięgu jej ultra nowoczesnej sieci światłowodowej jest już 70 tys. gospodarstw domowych. W tym roku zasięg tej sieci się podwoi. Już dziś co dziesiąty klient INEA korzysta w swoim domu ze światłowodu.

- Światłowód to technologia przyszłości, z której możemy korzystać w naszych domach już dziś. Zalety szybkiego Internetu są nie do przecenienia, głównie dzięki dynamicznemu wzrostowi liczby urządzeń wymagających dostępu do sieci, z których korzystamy na co dzień. Są to nie tylko komputery i smartfony, ale też tablety, telewizory, konsole, a nawet lodówki. Potrzebujemy też lepszej jakości internetu do odbioru treści multimedialnych dostępnych
w sieci, które coraz częściej pojawiają się w formacie ultra HD - 4K. Takie możliwości daje światłowód. Dziś dostarczamy Klientowi 0,5 Gb/s - jutro może to być już 1 Gb/s i szybciej – mówi Janusz Kosiński, Prezes INEA.

INEA oferuje usługi w technologii FTTH od 2010 roku. W 2014 roku potroiła liczbę klientów korzystających ze światłowodu w swoim domu. Dostęp do najszybszego Internetu w Polsce o przepływności 0,5 Gb/s można zamówić w INEA pakiecie już od 55 zł miesięcznie.

FTTH - fiber to the home - umożliwia korzystanie z usług szerokopasmowych przy wykorzystaniu sieci w całości zbudowanej ze światłowodu. Dzięki temu rozwiązaniu, w każdym mieszkaniu w budynku znajduje się końcówka światłowodu, a wraz z nią gwarancja niezawodności, jakości świadczonych usług i nieograniczonej przepływności transmisji danych. Za pośrednictwem światłowodu klienci operatora telekomunikacyjnego typu INEA mogą mieć dostęp do niezwykle szybkiego Internetu o przepływnościach rzędu Gb/s, telewizji cyfrowej wysokiej rozdzielczości, usług na żądanie oraz pozostałych zaawansowanych rozwiązań telekomunikacyjnych.

• 22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.
  • 12 października 2018

The fastest Internet in the world already in Poland

INEA, the leader in telecommunication services in the Poland’s Wielkopolska Province, has introduced to its offer the fastest Internet connection in the world for individual customers. Symmetrical fibre-optic cable with data transmission speed up to 10 Gb/s from now on is available to the residents of Poznań. Therefore, Poland joins the group of only a few countries in the world offering such a fast Internet connection for individual customers.