Obsługa Pomoc

Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2021 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

Z usług INEA korzysta obecnie blisko 300 000 klientów indywidualnych oraz prawie 3000 szkół.

7 sierpnia 2018

GRUPA INEA OTWIERA SWOJĄ SIEĆ W MODELU BSA

Grupa INEA konsekwentnie realizuje strategię otwierania sieci. Operator z Wielkopolski podpisał umowę z Orange o dostępie hurtowym do swojej infrastruktury w modelu BSA.

Umowa między Grupą INEA, a Orange Polska jest rozszerzeniem dotychczasowej kooperacji obejmującej udostępnienie pętli abonenckiej LLU (local loop unbundling). Teraz Grupa INEA wykonała kolejny krok, otwierając swoją infrastrukturę w modelu BSA (bitstream access). INEA umożliwiła tym samym Orange dotarcie do  kolejnych 40 tysięcy gospodarstw domowych w Wielkopolsce. Dotyczy to mieszkańców Poznania oraz powiatu poznańskiego – zarówno zabudowy jednorodzinnej, jak i wielorodzinnej. Opłaty za dostęp do BSA Grupy INEA będą zależały właśnie od rodzaju zabudowy oraz liczby aktywnych klientów.

Strategia otwartej infrastruktury ma na celu maksymalnie efektywne wykorzystanie naszej sieci światłowodowej. Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych operatorów komentuje Michał Bartkowiak, Członek Zarządu INEA sp. z o.o.

Liczba pętli udostępnianych w modelu BSA będzie wzrastać w związku z dynamicznym rozwojem sieci światłowodowej Grupy INEA w Wielkopolsce. Operator planuje, że do końca 2019 r. współpraca z Orange obejmie dostęp do ponad  370 tys. gospodarstw domowych sieci światłowodowej.

• 13 kwietnia 2022

FESTIWAL NAJLEPSZYCH OFERT. NOWA KAMPANIA INEA

Najszybszy Internet w Polsce, rewolucyjna telewizja HIWAY 4K z ponad 200 kanałami i paczkami kanałów bez przywiązania lub niekwestionowany hit czerwonego dywanu... telefonia komórkowa od 14,90 zł miesięcznie. To tylko niektóre z gwiazd nadchodzącego Festiwalu Najlepszych Ofert w INEA.
  • 8 lutego 2022

DZIEŃ BEZPIECZNEGO INTERNETU. DARMOWY PAKIET BEZPIECZEŃSTWA DLA KLIENTÓW INEA.

Z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu INEA przygotowała niespodziankę dla swoich klientów – trzymiesięczną darmową licencję na korzystanie z Pakietu Bezpieczeństwa INEA SAFE. Żeby ją otrzymać, wystarczy odpowiedzieć na kilka prostych pytań związanych z oferowaną przez INEA usługą.