Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

INEA to lider usług telekomunikacyjnych w Wielkopolsce. Firma jest operatorem otwartej infrastruktury światłowodowej. Obecna jest także w segmencie klientów indywidualnych, usług dla firm, jednostek samorządu terytorialnego oraz szkół. INEA dostarcza usługi hurtowe oraz Internetu szerokopasmowego, telewizji, telefonii, usługi profesjonalne dla biznesu i data center. Dzięki realizowanym inwestycjom operator jest jednym z liderów w zakresie infrastruktury światłowodowej w Polsce. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2019, INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce. INEA jest także laureatem wielu nagród, w tym, jako jedyna polska firma, prestiżowej nagrody FTTH Council Europe, za działania na rzecz rozbudowy sieci dostępowych w technologii FTTH. Od 2018 roku w ofercie INEA dostępny jest najszybszy Internet w Unii Europejskiej – symetryczne łącze FTTH 10 Gb/s.

7 sierpnia 2018

GRUPA INEA OTWIERA SWOJĄ SIEĆ W MODELU BSA

Grupa INEA konsekwentnie realizuje strategię otwierania sieci. Operator z Wielkopolski podpisał umowę z Orange o dostępie hurtowym do swojej infrastruktury w modelu BSA.

Umowa między Grupą INEA, a Orange Polska jest rozszerzeniem dotychczasowej kooperacji obejmującej udostępnienie pętli abonenckiej LLU (local loop unbundling). Teraz Grupa INEA wykonała kolejny krok, otwierając swoją infrastrukturę w modelu BSA (bitstream access). INEA umożliwiła tym samym Orange dotarcie do  kolejnych 40 tysięcy gospodarstw domowych w Wielkopolsce. Dotyczy to mieszkańców Poznania oraz powiatu poznańskiego – zarówno zabudowy jednorodzinnej, jak i wielorodzinnej. Opłaty za dostęp do BSA Grupy INEA będą zależały właśnie od rodzaju zabudowy oraz liczby aktywnych klientów.

Strategia otwartej infrastruktury ma na celu maksymalnie efektywne wykorzystanie naszej sieci światłowodowej. Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych operatorów komentuje Michał Bartkowiak, Członek Zarządu INEA S.A.

Liczba pętli udostępnianych w modelu BSA będzie wzrastać w związku z dynamicznym rozwojem sieci światłowodowej Grupy INEA w Wielkopolsce. Operator planuje, że do końca 2019 r. współpraca z Orange obejmie dostęp do ponad  370 tys. gospodarstw domowych sieci światłowodowej.

• 26 marca 2020

ZMIANY W ZARZĄDZIE INEA

Eugeniusz Grzybek, współtwórca INEA, podjął decyzję o rezygnacji z pełnienia funkcji Członka Zarządu spółki. Pozostanie w niej jednak obecny, służąc wsparciem i wiedzą merytoryczną. Zarząd INEA tworzyć będą: Michał Bartkowiak oraz Marta Wojciechowska i Piotr Sujecki.
  • 19 marca 2020

INEA UDOSTĘPNIA ZA 1 ZŁ APLIKACJĘ MOBILNĄ UMOŻLIWIAJĄCĄ INFORMOWANIE MIESZKAŃCÓW MIAST O ZAGROŻENIACH.

Hello City Alert to moduł aplikacji smart city, dostępny dla wszystkich miejscowości w Polsce. Dzięki niemu mieszkańcy mogą być na bieżąco informowani o aktualnych wydarzeniach, podejmowanych działaniach czy zbliżających się zagrożeniach.