Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

7 sierpnia 2018

GRUPA INEA OTWIERA SWOJĄ SIEĆ W MODELU BSA

Grupa INEA konsekwentnie realizuje strategię otwierania sieci. Operator z Wielkopolski podpisał umowę z Orange o dostępie hurtowym do swojej infrastruktury w modelu BSA.

Umowa między Grupą INEA, a Orange Polska jest rozszerzeniem dotychczasowej kooperacji obejmującej udostępnienie pętli abonenckiej LLU (local loop unbundling). Teraz Grupa INEA wykonała kolejny krok, otwierając swoją infrastrukturę w modelu BSA (bitstream access). INEA umożliwiła tym samym Orange dotarcie do  kolejnych 40 tysięcy gospodarstw domowych w Wielkopolsce. Dotyczy to mieszkańców Poznania oraz powiatu poznańskiego – zarówno zabudowy jednorodzinnej, jak i wielorodzinnej. Opłaty za dostęp do BSA Grupy INEA będą zależały właśnie od rodzaju zabudowy oraz liczby aktywnych klientów.

Strategia otwartej infrastruktury ma na celu maksymalnie efektywne wykorzystanie naszej sieci światłowodowej. Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych operatorów komentuje Michał Bartkowiak, Członek Zarządu INEA S.A.

Liczba pętli udostępnianych w modelu BSA będzie wzrastać w związku z dynamicznym rozwojem sieci światłowodowej Grupy INEA w Wielkopolsce. Operator planuje, że do końca 2019 r. współpraca z Orange obejmie dostęp do ponad  370 tys. gospodarstw domowych sieci światłowodowej.

• 22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.
  • 12 października 2018

The fastest Internet in the world already in Poland

INEA, the leader in telecommunication services in the Poland’s Wielkopolska Province, has introduced to its offer the fastest Internet connection in the world for individual customers. Symmetrical fibre-optic cable with data transmission speed up to 10 Gb/s from now on is available to the residents of Poznań. Therefore, Poland joins the group of only a few countries in the world offering such a fast Internet connection for individual customers.