Obsługa Pomoc

Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2020 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

Z usług INEA korzysta obecnie blisko 300 000 klientów indywidualnych oraz prawie 3000 szkół.

7 sierpnia 2018

GRUPA INEA OTWIERA SWOJĄ SIEĆ W MODELU BSA

Grupa INEA konsekwentnie realizuje strategię otwierania sieci. Operator z Wielkopolski podpisał umowę z Orange o dostępie hurtowym do swojej infrastruktury w modelu BSA.

Umowa między Grupą INEA, a Orange Polska jest rozszerzeniem dotychczasowej kooperacji obejmującej udostępnienie pętli abonenckiej LLU (local loop unbundling). Teraz Grupa INEA wykonała kolejny krok, otwierając swoją infrastrukturę w modelu BSA (bitstream access). INEA umożliwiła tym samym Orange dotarcie do  kolejnych 40 tysięcy gospodarstw domowych w Wielkopolsce. Dotyczy to mieszkańców Poznania oraz powiatu poznańskiego – zarówno zabudowy jednorodzinnej, jak i wielorodzinnej. Opłaty za dostęp do BSA Grupy INEA będą zależały właśnie od rodzaju zabudowy oraz liczby aktywnych klientów.

Strategia otwartej infrastruktury ma na celu maksymalnie efektywne wykorzystanie naszej sieci światłowodowej. Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych operatorów komentuje Michał Bartkowiak, Członek Zarządu INEA sp. z o.o.

Liczba pętli udostępnianych w modelu BSA będzie wzrastać w związku z dynamicznym rozwojem sieci światłowodowej Grupy INEA w Wielkopolsce. Operator planuje, że do końca 2019 r. współpraca z Orange obejmie dostęp do ponad  370 tys. gospodarstw domowych sieci światłowodowej.

• 1 kwietnia 2021

TY JESTEŚ SZEFEM. NOWA KAMPANIA INEA

Niebieski, wygodny fotel szefa, a w nim klienci, którym INEA oddaje stery i wsłuchuje się w ich potrzeby i oczekiwania to motyw przewodni nowej kampanii INEA – „Ty jesteś szefem”. Obejmie ona telewizję, radio oraz działania digitalowe.
  • 22 stycznia 2021

INEA DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE W 2020 ROKU

Oferta oparta o symetryczny światłowód o wysokich przepustowościach, usługi świadczone z wykorzystaniem najlepszych technologii, testowanie nowych rozwiązań we współpracy ze światowymi partnerami. INEA nie zwalnia tempa i konsekwentnie realizuje strategię „dobrzy ludzie od Internetu”. Efektem wszystkich tych działań jest czwarte z rzędu zwycięstwo w ogólnym rankingu Speedtest.pl.