19 kwietnia 2018

GRUPA INEA POZYSKAŁA FINANSOWANIE NA 930 MLN ZŁOTYCH

INEA, której właścicielem jest Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5), z powodzeniem zamknęła proces refinansowania. Finansowanie na łączną kwotę 930 milionów złotych zostało udzielone przez konsorcjum złożone z ośmiu instytucji finansowych.

W dniu 17 kwietnia 2018 roku nastąpiło zakończenie procesu pozyskania finansowania, na podstawie umowy kredytowej zawartej w dniu  29 marca 2018 roku pomiędzy Grupą INEA oraz konsorcjum finansującym. Spółka otrzymała finansowanie na łączną kwotę 930 milionów. Część tej kwoty przeznaczona zostanie na refinansowanie istniejącego zadłużenia, natomiast w ramach transzy inwestycyjnej sfinansowane będą również działania związane z budową sieci światłowodowych w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Nowe refinansowanie zapewni również środki obrotowe na finansowanie działalności bieżącej.

Poprzednia umowa konsorcjalna została podpisana przez INEA w 2014 roku. Pozwoliła ona spółce na zrealizowanie i skomercjalizowanie dwóch projektów – budowy sieci dostępowych w ramach Działania 2.8 oraz budowy Wielkopolskiej Sieci Szerokopasmowej.

Cieszy nas zakończenie tego procesu. Dzięki wsparciu naszego inwestora i doradców pozyskaliśmy środki na realizację projektów inwestycyjnych, zgodnie z naszą strategią rozwoju – komentuje zakończenie rozmów na temat refinansowania Michał Bartkowiak, Członek Zarządu INEA.

INEA otrzyma refinansowanie od konsorcjum, w którego skład weszły następujące podmioty: Bank Polska Kasa Opieki S.A., Credit Agricole Bank Polska S.A., Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, ING Bank Śląski S.A., Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A., Raiffeisen Bank Polska S.A., PZU Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych BIS 1, Unicredit S.P.A. Doradcami wiodącymi w procesie byli w zakresie finansowym Rothschild oraz w zakresie prawnym – Allen&Overy i White & Case.