Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

3 lutego 2015

INEA bez zmian na Winogradach

Bez żadnych zmian dla swoich Abonentów INEA będzie świadczyć usługi na terenie PSM „Winogrady”. Zapowiadamy również złożenie apelacji od wyroku SOKIK w sprawie odwołania PSM od decyzji Prezesa UKE. Ponadto, w najbliższych miesiącach planujemy rozpoczęcie budowy własnej sieci światłowodowej na terenie PSM „Winogrady”, dzięki której INEA będzie świadczyła wszystkie usługi w technologii FTTH, w tym telewizję cyfrową.

W połowie ubiegłego roku Prezes UKE wydał decyzję w sprawie przedłużenia do czerwca 2016 roku umów o współpracy pomiędzy INEA a PSM „Winogrady”, zapewniających możliwość dalszego świadczenia usług przez INEA na tym terenie. W dniu 2 lutego br. Sąd Ochrony Konkurencji
i Konsumentów zmienił decyzję Prezesa UKE, oddalając nasz wniosek, jednak do czasu prawomocnego zakończenia sprawy utrzymał możliwość świadczenia przez INEA usług na zasobach PSM "Winogrady".

- Zadziwia, iż Zarząd PSM „Winogrady” wkłada tyle wysiłku w próby ograniczenia dostępu do usług telekomunikacyjnych dla swoich mieszkańców. Niezmiennie próbuje doprowadzić do sytuacji,
w której zostaną oni pozbawieni bieżącego dostępu do Internetu i telefonii, a w przyszłości – wyboru operatora. Nie wykazuje żadnej chęci współpracy z INEA w celu zapewnienia dostępu do najwyższej generacji usług świadczonych przy wykorzystaniu zaawansowanej sieci światłowodowej – zauważa Jarosław Pijanowski, Członek Zarządu INEA i dodaje: - Nie zgadzamy się z wyrokiem SOKIK, uchylającym decyzję Prezesa UKE i na pewno będziemy składać apelację. Po wysłuchaniu ustnych motywów orzeczenia wydaje się, że mamy silne podstawy do odwołania. Teraz czekamy na pisemne uzasadnienie wyroku. Dodatkowo, oczekujemy również na decyzję UKE w sprawie możliwości wybudowania naszej sieci na terenie PSM „Winogrady”, co od lat uniemożliwia nad spółdzielnia – mówi Pijanowski.

Przez lata INEA prowadziła negocjacje z Zarządem PSM "Winogrady" w sprawie budowy sieci szerokopasmowej na jej terenie. W związku z brakiem chęci współpracy już w styczniu 2012 roku złożyliśmy wniosek do UKE w związku z planami budowy sieci na os. Zwycięstwa, a w ubiegłym roku - w sprawie budowy sieci na kolejnych osiedlach spółdzielni. W tym roku projekt decyzji
w sprawie os. Zwycięstwa trafił do konsultacji społecznych.

- Projekt decyzji UKE jest "na tak" dla budowy nowoczesnej sieci telekomunikacyjnej na terenie spółdzielni. Jak tylko dostaniemy końcową decyzję, będziemy mogli w ciągu kilku miesięcy wybudować sieć i świadczyć pełen wachlarz usług na zasobach spółdzielni - mówi Jarosław Pijanowski, Członek Zarządu INEA. Dzięki temu, będziemy mogli zaoferować mieszkańcom PSM "Winogrady" nie tylko Internet oraz telefonię, ale również telewizję cyfrową i dostęp m.in. do lokalnego programu Lech TV, poświęconego jedynie drużynie Lecha Poznań. Abonenci INEA mogą także korzystać z usług dodatkowych, jak dostęp do aplikacji INEA Online TV czy treści na życzenie
w formacie VOD.

• 22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.
  • 12 października 2018

The fastest Internet in the world already in Poland

INEA, the leader in telecommunication services in the Poland’s Wielkopolska Province, has introduced to its offer the fastest Internet connection in the world for individual customers. Symmetrical fibre-optic cable with data transmission speed up to 10 Gb/s from now on is available to the residents of Poznań. Therefore, Poland joins the group of only a few countries in the world offering such a fast Internet connection for individual customers.