Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

3 lutego 2015

INEA bez zmian na Winogradach

Bez żadnych zmian dla swoich Abonentów INEA będzie świadczyć usługi na terenie PSM „Winogrady”. Zapowiadamy również złożenie apelacji od wyroku SOKIK w sprawie odwołania PSM od decyzji Prezesa UKE. Ponadto, w najbliższych miesiącach planujemy rozpoczęcie budowy własnej sieci światłowodowej na terenie PSM „Winogrady”, dzięki której INEA będzie świadczyła wszystkie usługi w technologii FTTH, w tym telewizję cyfrową.

W połowie ubiegłego roku Prezes UKE wydał decyzję w sprawie przedłużenia do czerwca 2016 roku umów o współpracy pomiędzy INEA a PSM „Winogrady”, zapewniających możliwość dalszego świadczenia usług przez INEA na tym terenie. W dniu 2 lutego br. Sąd Ochrony Konkurencji
i Konsumentów zmienił decyzję Prezesa UKE, oddalając nasz wniosek, jednak do czasu prawomocnego zakończenia sprawy utrzymał możliwość świadczenia przez INEA usług na zasobach PSM "Winogrady".

- Zadziwia, iż Zarząd PSM „Winogrady” wkłada tyle wysiłku w próby ograniczenia dostępu do usług telekomunikacyjnych dla swoich mieszkańców. Niezmiennie próbuje doprowadzić do sytuacji,
w której zostaną oni pozbawieni bieżącego dostępu do Internetu i telefonii, a w przyszłości – wyboru operatora. Nie wykazuje żadnej chęci współpracy z INEA w celu zapewnienia dostępu do najwyższej generacji usług świadczonych przy wykorzystaniu zaawansowanej sieci światłowodowej – zauważa Jarosław Pijanowski, Członek Zarządu INEA i dodaje: - Nie zgadzamy się z wyrokiem SOKIK, uchylającym decyzję Prezesa UKE i na pewno będziemy składać apelację. Po wysłuchaniu ustnych motywów orzeczenia wydaje się, że mamy silne podstawy do odwołania. Teraz czekamy na pisemne uzasadnienie wyroku. Dodatkowo, oczekujemy również na decyzję UKE w sprawie możliwości wybudowania naszej sieci na terenie PSM „Winogrady”, co od lat uniemożliwia nad spółdzielnia – mówi Pijanowski.

Przez lata INEA prowadziła negocjacje z Zarządem PSM "Winogrady" w sprawie budowy sieci szerokopasmowej na jej terenie. W związku z brakiem chęci współpracy już w styczniu 2012 roku złożyliśmy wniosek do UKE w związku z planami budowy sieci na os. Zwycięstwa, a w ubiegłym roku - w sprawie budowy sieci na kolejnych osiedlach spółdzielni. W tym roku projekt decyzji
w sprawie os. Zwycięstwa trafił do konsultacji społecznych.

- Projekt decyzji UKE jest "na tak" dla budowy nowoczesnej sieci telekomunikacyjnej na terenie spółdzielni. Jak tylko dostaniemy końcową decyzję, będziemy mogli w ciągu kilku miesięcy wybudować sieć i świadczyć pełen wachlarz usług na zasobach spółdzielni - mówi Jarosław Pijanowski, Członek Zarządu INEA. Dzięki temu, będziemy mogli zaoferować mieszkańcom PSM "Winogrady" nie tylko Internet oraz telefonię, ale również telewizję cyfrową i dostęp m.in. do lokalnego programu Lech TV, poświęconego jedynie drużynie Lecha Poznań. Abonenci INEA mogą także korzystać z usług dodatkowych, jak dostęp do aplikacji INEA Online TV czy treści na życzenie
w formacie VOD.

• 7 sierpnia 2018

GRUPA INEA OTWIERA SWOJĄ SIEĆ W MODELU BSA

Grupa INEA konsekwentnie realizuje strategię otwierania sieci. Operator z Wielkopolski podpisał umowę z Orange o dostępie hurtowym do swojej infrastruktury w modelu BSA.
  • 2 lipca 2018

NOWY KANAŁ W OFERCIE INEA – LECH TV ZMIENIA SIĘ W INEA STADION

W związku z zakończeniem współpracy INEA z KKS Lech Poznań, kanał klubowy Lech TV zmienił swoją nazwę na INEA stadion. Program nadal będzie miał sportowy format, ale jego tematyka skupi się wokół najważniejszych, lokalnych wydarzeń sportowych.