28 listopada 2014

INEA liderem FTTH w Polsce

Już 10 proc. Abonentów INEA, największego w Wielkopolsce multimedialnego operatora telekomunikacyjnego, korzysta z nowoczesnych usług świadczonych przy wykorzystaniu światłowodu doprowadzonego bezpośrednio do mieszkania. W przyszłym roku spółka planuje podwoić liczbę gospodarstw domowych z FTTH oraz zwiększyć swój zasięg do blisko 500 tys. gospodarstw domowych.

INEA ma Klientów z FTTH od 2010 roku. Na końcu 2013 roku spółka obsługiwała w tej technologii ok. 7,5 tys. klientów. W ciągu 2014 roku liczba ta wzrosła blisko trzykrotnie – aż do 20 tys. klientów indywidualnych korzystających z dobrodziejstw światłowodu bezpośrednio w mieszkaniu. To 10 proc. bazy abonentów operatora i znaczący udział w łącznej liczbie abonentów FTTH w Polsce. Pod koniec ubiegłego roku ich liczba była szacowana na 77 tys. według danych prezentowanych przez FTTH Council. Jednocześnie w 2014 roku zasięg INEA FTTH zwiększył się z 48 tys. gospodarstw domowych na początku roku do 68 tys. na jego końcu. Poza klientami indywidualnymi INEA świadczy usługi przy wykorzystaniu światłowodów dla 13,5 tys. klientów biznesowych w Wielkopolsce.

- Od lat promujemy zalety światłowodów. Tym bardziej cieszą informacje, że coraz więcej abonentów korzysta z ich niezawodności i wysokiej jakości każdego dnia. Dużą penetrację sieci FTTH zawdzięczamy coraz większemu zapotrzebowaniu na szybki Internet oraz rosnącej świadomości naszych Klientów, którzy słusznie postrzegają światłowód jako technologię przyszłości – mówi Janusz Kosiński, Prezes INEA.

Obecny zasięg INEA to blisko 390 tys. gospodarstw domowych w Wielkopolsce, z czego 68 tys. to zasięg sieci FTTH. W przyszłym roku zasięg INEA wzrośnie o 100 tys. gospodarstw domowych. Wszystko za sprawą inwestycji własnych oraz intensywnej budowy otwartych sieci światłowodowych ze środków unijnych w Wielkopolsce.

- Rozwój otwartych sieci światłowodowych w naszym regionie to wielka szansa zarówno dla INEA jak i innych operatorów w naszym regionie oraz wyjątkowa możliwość uzyskania dostęp do usług szerokopasmowych dla tysięcy mieszkańców, będących obecnie poza zasięgiem nowoczesnych sieci. Jesteśmy przekonani, że rozwój sieci światłowodowych w Wielkopolsce przyniesie skok cywilizacyjny dla naszego regionu – podkreśla Janusz Kosiński, Prezes INEA.

* * *

FTTH - fiber to the home - umożliwia korzystanie z usług szerokopasmowych przy wykorzystaniu sieci w całości zbudowanej ze światłowodu. Dzięki temu rozwiązaniu, w każdy mieszkaniu w budynku znajduje się końcówka światłowodu, a wraz z nią gwarancja niezawodności, jakości świadczonych usług i nieograniczonej przepływności transmisji danych. Za pośrednictwem światłowodu klienci operatora telekomunikacyjnego typu INEA mogą mieć dostęp do niezwykle szybkiego Internetu o przepływnościach rzędu Gb/s, telewizji cyfrowej wysokiej rozdzielczości, usług na żądanie oraz pozostałych zaawansowanych rozwiązań telekomunikacyjnych.