21 lipca 2016

INEA NUMER JEDEN W RAPORCIE UKE

Według raportu ponad 310 000 tys. Polaków korzysta z łączy światłowodowych. Z tego prawie 11% stanowią abonenci firmy INEA. To tyle ile Orange Polska oraz NETIA mają razem.

UKE

Jesteśmy dumni, światłowód to technologia przyszłości, która w Wielkopolsce jest dzięki INEA powszechna. Wielki potencjał w sieciach FTTH widzieliśmy już dawno. Każdy klient, do którego INEA wybudowała sieć w ostatnich latach, ma w swoim mieszkaniu gniazdko światłowodowe. Także ci mieszkający na wsiach. To efekt dobrze wykorzystanych funduszy unijnych oraz współpracy z samorządami – mówi Janusz Kosiński, prezes INEA S.A.

FTTH (fiber to the home) to najnowocześniejsza technologia, która polega na doprowadzeniu światłowodu do domu klienta. Na początku roku INEA (jako jedyny polski operator) otrzymała prestiżową nagrodę od organizacji FTTH Council Europe właśnie za działania na rzecz budowy sieci dostępowych w tej technologii oraz za walkę z wykluczeniem cyfrowym.

Światłowód jest prawie tak cienki jak włos. Naukowcy pracowali nad nim przez kilkadziesiąt lat. W latach 80 już wiedzieli – zrewolucjonizuje wiele dziedzin, w tym telekomunikację. To najlepsze medium, pozwalające bez straty jakości przesyłać informacje drogą elektroniczną. Jakość świadczonych usług za pośrednictwem sieci światłowodowej jest niezależna od warunków atmosferycznych, ukształtowania terenu czy innych czynników zewnętrznych. Najlepsze efekty daje wybudowanie sieci światłowodowej prosto do siedziby klienta (FTTH).