10 kwietnia 2020

INEA POKAZUJE INTERNET Z DOBREJ STRONY

Czy muzeum może być wirtualne, czy kodowanie musi być trudne, czy strażak Sam ma poczucie humoru? Odpowiedzi na te pytania odnaleźć można na internetzdobrejstrony.pl Jest to przygotowany przez INEA katalog ciekawych stron internetowych, przeznaczonych dla uczniów i ich rodziców oraz nauczycieli.

„Dobrzy ludzie od Internetu” to filozofia INEA, zgodnie z którą spółka od wielu lat nie tylko popularyzuje najnowsze technologie, ale także promuje społecznie odpowiedzialne idee. Mając na uwadze szczególny czas, w którym cały proces nauczania odbywa się zdalnie, a uczniowie nie chodzą do szkoły, INEA przygotowała katalog dobrych stron w Internecie. Wszystkie polecane tam treści zostały zweryfikowane przez pedagogów oraz psychologów i podzielone na kategorie tematyczne oraz grupy wiekowe. Na internetzdobrejstrony.pl nauczyciele znajdą też listę narzędzi i rozwiązań wspierających naukę z domu.

„Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona”. To słowa Alberta Einsteina, którymi kierowaliśmy się dokonując wyboru stron do katalogu. Chcemy, żeby dzieci zdobywały wiedzę, a jednocześnie rozwijały swoją wyobraźnię, ciekawość świata i dobrze się przy tym bawiły. Nie mamy ambicji uczyć. Stworzyliśmy tylko warunki do nauki. Każdego dnia otrzymujemy i przyswajamy informacje przez Internet. Łatwo się w nich pogubić, zwłaszcza najmłodszym. Jestem przekonany, że z naszą pomocą uczniowie i ich rodzice znajdą treści, które pozwolą rozwinąć pasje i zainteresowania najmłodszych, a nauczyciele przydatne w tej sytuacji narzędzia, które ułatwią im pracę" – komentuje uruchomienie portalu Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

Katalog dobrych stron zawiera rekomendację stron i narzędzi w ośmiu kategoriach tematycznych takich jak: języki obce, programowanie i zagadki logiczne, nauki ścisłe czy wirtualne muzea. Każda z nich podzielona jest na cztery przedziały wiekowe: 6-8, 9-10, 11-12 oraz 13 i więcej lat. Strona i cały koncept stworzone zostały we współpracy z agencją Kreatik.