Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

25 listopada 2020

INEA TESTUJE TECHNOLOGIĘ 25G PON

INEA, lider otwartej infrastruktury światłowodowej oraz dostawca najszybszego Internetu w Polsce, testuje nową technologię 25G PON, która będzie dostępna komercyjnie w 2021 roku. Testy wykonane zostały we współpracy z Nokią, a INEA jest pierwszym operatorem w Europie i jednym z pierwszych na świecie, który przetestował technologię dostępową najnowszej generacji.

INEA jest liderem w budowie oraz zarządzaniu sieciami światłowodowymi w Polsce. Operator inwestuje w sieci FTTH nieprzerwanie od 2011 roku, a od 2017 roku udostępnia je pod marką Fiberhost nie tylko największym ogólnopolskim, ale też lokalnym dostawcom usług.

W oparciu o sieci FTTH od 2016 roku w ofercie INEA dostępny jest Internet 1 Gb/s. W 2018 roku INEA wprowadziła do oferty łącze symetryczne oraz Internet do 10 Gb/s dla klientów indywidualnych. Z kolei od 2017 roku operator oferuje swoim klientom najszybszy Internet w Polsce wg niezależnego rankingu dostawców Internetu Speedtest.pl. Teraz we współpracy z Nokią INEA jako pierwsza w Europie i jedna z pierwszych na świecie wykonała testy nowej technologii 25G PON.

- Od wielu lat inwestujemy w technologię FTTH, która dzisiaj daje naszym klientom oraz użytkownikom usług możliwość korzystania z najlepszych dostępnych technologii. Przeprowadzone testy wyrażają nasz sposób myślenia o technologii. Naszą rolą jest rozumienie, testowanie i udostępnianie nowych rozwiązań. Kreatywności użytkowników pozostawiamy sposób ich wykorzystania. Osiągnięte wyniki dobitnie pokazują przewagę technologii światłowodowych nad innymi technologiami, w tym HFC czy radiowymi. Co ważne, w przeciwieństwie do najnowszych technologii radiowych takich jak 5G, technologia FTTH jest dostępna komercyjnie tu i teraz – komentuje Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

- Uważamy, że istnieje pilna potrzeba wdrożenia rozwiązań 25G PON. Nasza technologia ma potencjał, aby nadać nową wartość sieciom światłowodowym poprzez transmisję do stacji bazowych 5G, usługi hurtowe czy usługi dla biznesu. Chcemy pomóc operatorom, takim jak INEA w znalezieniu skutecznej drogi ewolucji do technologii 25G PON i szybkiemu sprostaniu wymaganiom klientów oraz otwarciu dla nich nowych możliwości – mówi Sandy Motley, Prezes Nokia Fixed Networks.

Technologie PON służą do świadczenia usług na sieciach światłowodowych. Testowana przez INEA technologia 25G PON jest następcą technologii XGS-PON, umożliwiającej świadczenie usługi symetrycznego Internetu o przepustowości do 10 Gb/s. Nowa technologia 25G PON umożliwia obecnie przesył danych z prędkością do 20 Gb/s, co potwierdziły testy wykonane przez INEA wspólnie z NOKIĄ. Dla INEA istotny jest fakt, że na jednym włóknie światłowodowym możliwe będzie świadczenie usług z wykorzystaniem technologii GPON oraz XGS-PON lub 25G PON. Da to operatorowi możliwość oferowania nowym i obecnym klientom usług światłowodowych na jeszcze wyższym poziomie.

• 22 stycznia 2021

INEA DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE W 2020 ROKU

Oferta oparta o symetryczny światłowód o wysokich przepustowościach, usługi świadczone z wykorzystaniem najlepszych technologii, testowanie nowych rozwiązań we współpracy ze światowymi partnerami. INEA nie zwalnia tempa i konsekwentnie realizuje strategię „dobrzy ludzie od Internetu”. Efektem wszystkich tych działań jest czwarte z rzędu zwycięstwo w ogólnym rankingu Speedtest.pl.