27 kwietnia 2019

INEA UDOSTĘPNIA NAUCZYCIELOM SYMETRYCZNY INTERNET ŚWIATŁOWODOWY ZA 1 ZŁ

INEA kontynuuje działania wpierające funkcjonowanie systemu edukacji. Po katalogu ciekawych i wartościowych merytorycznie stron internetowych internetzdobrejstrony.pl, rozwijających zainteresowania najmłodszych, udostępnia nauczycielom symetryczny Internet światłowodowy. Oferta skierowana jest dla 2 tysięcy nauczycieli szkół podstawowych i średnich, którzy mogą korzystać z szybkiego łącza do 1 Gb/s za 1 zł na okres 6 miesięcy. Wspiera ją Ministerstwo Cyfryzacji.

- Od wielu lat jesteśmy dostawcą Internetu światłowodowego do szkół. Z naszych usług korzysta dziś ponad 1200 placówek edukacyjnych w Wielkopolsce. Do końca tego roku planujemy powiększyć tę liczbę do 2500 szkół w całej Polsce. Nowym wyzwaniem w czasie, gdy zarówno dzieci jak i nauczyciele mają ograniczony dostęp do szkół, jest dostęp do Internetu w domu. Aby wesprzeć nauczycieli w ich staraniach zapewnienia należytej edukacji uczniom szkół podstawowych i średnich, zdecydowaliśmy się wprowadzić ofertę specjalną dla nauczycieli. Szybkie i stabilne łącze symetryczne to dzisiaj podstawa zdalnej nauki oraz komunikacji – komentuje ofertę usług dla nauczycieli Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

- To budujące jak wiele firm postanowiło dołączyć do naszej inicjatywy, połączyć wysiłki i pomysły, by wspólnie wyjść naprzeciw potrzebom nauczycieli. Jesteśmy za to wdzięczni. Jednocześnie tych których jeszcze nie ma z nami, zachęcamy do zaangażowania – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Oferta dla nauczycieli obowiązuje do 30.06.2020 r. Dotyczy ona osób, które znajdują się w zasięgu otwartej sieci światłowodowej udostępnianej pod marką Fiberhost, budowanej w ramach inwestycji własnych oraz drugiego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Z oferty skorzystać mogą tylko osoby, które wcześniej nie były klientami INEA. Umowa zawierana jest na okres 24 miesięcy z możliwościa jej wypowiedzenia bez konsekwencji w okresie do 6 miesięcy, w trakcie których Internet symetryczny 1G b/s jest udostępniany za 1 zł miesięcznie.