Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

INEA to lider usług telekomunikacyjnych w Wielkopolsce. Firma jest operatorem otwartej infrastruktury światłowodowej. Obecna jest także w segmencie klientów indywidualnych, usług dla firm, jednostek samorządu terytorialnego oraz szkół. INEA dostarcza usługi hurtowe oraz Internetu szerokopasmowego, telewizji, telefonii, usługi profesjonalne dla biznesu i data center. Dzięki realizowanym inwestycjom operator jest jednym z liderów w zakresie infrastruktury światłowodowej w Polsce. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2019, INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce. INEA jest także laureatem wielu nagród, w tym, jako jedyna polska firma, prestiżowej nagrody FTTH Council Europe, za działania na rzecz rozbudowy sieci dostępowych w technologii FTTH. Od 2018 roku w ofercie INEA dostępny jest najszybszy Internet w Unii Europejskiej – symetryczne łącze FTTH 10 Gb/s.

12 października 2018

Najszybszy na świecie Internet już w Polsce

Z oferty łącza 10 Gb/s od dziś skorzystać może ok. 30 000 gospodarstw domowych w Poznaniu. Do końca roku INEA planuje udostępnić taką możliwość w całym mieście, a docelowo oferować ją na całej swojej sieci światłowodowej również poza Wielkopolską. Symetryczne łącze w technologii Fiber-To-The-Home (FTTH) o prędkości przesyłu danych do 10 Gb/s oferowane jest w cenie 399 zł. Poza Polską z tak szybkiego Internetu mogą skorzystać jedynie mieszkańcy Szwajcarii oraz pojedynczych miast w USA, Japonii, Korei Południowej oraz Singapurze[1].

„INEA od zawsze stawia na innowacje. Technologia rozwija się w zawrotnym tempie, a my nie chcemy ograniczać naszych klientów. Kilkukrotnie w naszej historii udowodniliśmy, że jesteśmy liderem technologicznym, dzisiaj przyszedł czas na kolejny krok.” – mówi Michał Bartkowiak, Chief Operating Officer INEA. „Warto podkreślić, że oferowane przez nas łącze symetryczne, pozwoli na swobodne działanie pracującym w domu informatykom, artystom, osobom zajmującym się obróbką video, czy nowymi technologiami takimi jak wirtualna, bądź rozszerzona rzeczywistość. Od dzisiaj praca zdalna, nie będzie dla nich problemem. Nie jest to jeszcze nasze ostatnie słowo w tej kwestii” – dodaje Bartkowiak.

Wprowadzenie w Polsce łącza o prędkości 10 Gb/s zostało zrealizowane wspólnie z firmą Nokia, która dostarczyła światłowodowe rozwiązanie następnej generacji, umożliwiające zapewnienie symetrycznych prędkości łącza, przepustowości, niezawodności, elastyczności oraz skali, potrzebne do dostarczenia usług ultra-szerokopasmowych. Urządzenia te działają na sieci FTTH INEA.

Oferta Internetu 10 Gb/s jest skierowana do osób, które realizując swoje hobby lub wyzwania zawodowe, chcą zarówno pobierać, jak i przesyłać dane z niedostępną dotychczas w Polsce prędkością. Symetryczność łącza sprawia, że przesył takich danych w obie strony odbywa się błyskawicznie. Tak szybki Internet docenią również gracze. Najnowsze produkcje potrafią zajmować kilkadziesiąt gigabajtów przestrzeni dyskowej, przez co nawet na obecnie oferowanych łączach ich pobieranie trwa na tyle długo, by było to odczuwalne. Przy łączu 10 Gb/s czas ten ulegnie znaczącemu skróceniu. Dla przykładu najbardziej oczekiwana gra 2018 roku Red Dead Redemption II mająca zajmować ok. 100 GB przestrzeni dyskowej, na łączu INEA może zostać pobrana w niecałe 2 minuty. Dzięki INEA, od dziś ograniczeniem nie jest prędkość łącza, ile możliwości technologiczne urządzeń końcowych (komputerów, konsol) dostępnych na rynku. Wprowadzenie nowatorskiej technologii XGS-PON  pozwala na uzyskanie również bardzo niskich pingów, czyli czasu potrzebnego na przebycie sygnału od naszego urządzenia do serwera i z powrotem, co ma kluczowe znaczenie przy rozrywce on-line.

[1] Analiza dostępności oferty 10 Gb/s dostępnej dla klientów indywidualnych, przeprowadzona przez INEA w czerwcu 2018 roku.

• 26 marca 2020

ZMIANY W ZARZĄDZIE INEA

Eugeniusz Grzybek, współtwórca INEA, podjął decyzję o rezygnacji z pełnienia funkcji Członka Zarządu spółki. Pozostanie w niej jednak obecny, służąc wsparciem i wiedzą merytoryczną. Zarząd INEA tworzyć będą: Michał Bartkowiak oraz Marta Wojciechowska i Piotr Sujecki.
  • 19 marca 2020

INEA UDOSTĘPNIA ZA 1 ZŁ APLIKACJĘ MOBILNĄ UMOŻLIWIAJĄCĄ INFORMOWANIE MIESZKAŃCÓW MIAST O ZAGROŻENIACH.

Hello City Alert to moduł aplikacji smart city, dostępny dla wszystkich miejscowości w Polsce. Dzięki niemu mieszkańcy mogą być na bieżąco informowani o aktualnych wydarzeniach, podejmowanych działaniach czy zbliżających się zagrożeniach.