17 stycznia 2017

Projekt Wi-Fi 2.0 w INEA

W celu polepszenia jakości swoich usług INEA uruchomiła projekt Wi-Fi 2.0. Aktualnie w fazie testowej dostępny jest dla mieszkańców czterech lokalizacji: Goliny, Przeźmierowa, Krobi oraz Swarzędza.

Nowy projekt wdrożony przez INEA umożliwił uruchomienie w grudnia dostępu do Internetu
w technologii Wi-Fi w standardzie IEEE 802.11ac. Jest to standard kolejnej generacji sieci bezprzewodowych. Pozwala on na uzyskanie wyższych niż dotychczas przepływowości oraz dużo lepszej stabilności sygnału radiowego. A wszystko to dzięki zastosowaniu pasma o częstotliwości 5GHz.

Oferta w fazie testowej jest dostępna w czterech lokalizacjach: Golinie, Przeźmierowie, Krobi
i Swarzędzu. Możliwość uruchomienia usługi uzależniona jest od odległości lokalu od stacji nadawczej. – Chcemy podnosić jakość naszych usług, stąd wzięliśmy pod uwagę opinie naszych abonentów
i zdecydowaliśmy się na wdrożenie w INEA projektu Wi-Fi 2.0.
Mamy nadzieję, że ta oferta wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów, a Wi-Fi 2.0. będziemy mogli rozszerzać na inne miejscowości.
– mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu w INEA S.A.

Uruchomienie Internetu o przepływności 50 Mb/s w trybie punkt-wielopunkt możliwe jest
w promieniu 1-2 km od nadajnika, natomiast przepływność 150 Mb/s wymaga zastosowania trybu podłączenia punkt-punkt (dedykowane łącze radiowe dla Abonenta) pozawala to na uruchomienie usługi w odległości nawet do 10 km od nadajnika.