Obsługa Pomoc

Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu Speedtest.pl za lata 2017-2021 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

Z usług INEA korzysta obecnie ponad 300 000 klientów indywidualnych oraz prawie 3000 szkół.

1 lipca 2014

Spółdzielnia PSM Winogrady bezprawnie odcina 4000 klientów INEA

Blisko 4000 abonentów INEA nie może korzystać z usług operatora. Spółdzielnia mieszkaniowa PSM Winogrady odcięła na swoim terenie sygnał sieci INEA, mimo że strony łączą aktualne umowy o współpracy. Tym samym PSM Winogrady stanęło ponad prawem i nie zastosowało się do decyzji UKE z dnia 27 czerwca 2014 rok, która przedłuża możliwość świadczenia usług przez INEA dla mieszkańców PSM Winogrady do 30 czerwca 2016 roku. W tej chwili INEA pracuje nad przywróceniem usług. Zgłasza również zaistniałą sytuację do odpowiednich organów.

- Jest nam niezwykle przykro, że zaistniała sytuacja dotyka naszych Abonentów. Szokują nas metody działania spółdzielni. Jej zarząd stawia swój interes ponad interesem swoich członków, a co więcej - uznaje, że jest ponad prawem. Decyzja Prezesa UKE weszła do obrotu prawnego w dniu 27 czerwca br. i wywołuje skutki prawne - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Decyzja o przedłużeniu umów pomiędzy INEA a PSM Winogrady została doręczona INEA w dniu 27 czerwca 2014 r. i od tej daty wywołuje skutki prawne. Zgodnie z jednolitym orzecznictwem doręczenie przynajmniej jednej ze stron postępowania powoduje, że decyzja weszła do obrotu prawnego. Decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu. Nie wypełnienie obowiązków z niej wynikających podlega karze pieniężnej w wysokości do 3% przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym. Ponadto, Prezes UKE może nałożyć na kierującego przedsiębiorstwem telekomunikacyjnym, w szczególności osobę pełniącą funkcję kierowniczą lub wchodzącą w skład organu zarządzającego przedsiębiorcy telekomunikacyjnego, karę pieniężną w wysokości do 300% jego miesięcznego wynagrodzenia.

- Jesteśmy gotowi do rozmów z przedstawicielami spółdzielni, ale w razie braku chęci współpracy podejmiemy kroki prawne, by wyegzekwować od PSM Winogrady zobowiązania zapisane w umowach - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Na osiedlach administrowanych przez PSM Winogrady INEA korzysta z infrastruktury spółdzielni na mocy podpisanych umów. Umowy łączące INEA i PSM Winogrady zawarte były na czas określony, dlatego INEA od lat była zainteresowana ich przedłużeniem, jednak spółdzielnia kategorycznie odmawiała. Sprawa trafiła do UKE. W maju 2014 roku Prezes UKE przygotował projekt decyzji przedłużającej okres obowiązywania umów zawartych pomiędzy INEA a PSM Winogrady o dwa lata - do 30 czerwca 2016 roku. W toku konsultacji pozytywną opinię na temat udostępnienia mieszkańcom spółdzielni sygnału od wielu operatorów wyraził Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

• 17 listopada 2023

Historyczny i przełomowy moment – INEA marką ogólnopolską

Od dawna zapowiadane plany INEA stały się rzeczywistością. Spółka odniosła sukces poprzez konsekwentne realizowanie strategii świadczenia usług na sieciach operatorów otwartych sieci światłowodowych. Za sprawą współpracy ze Światłowód Inwestycje dotarła do kolejnych 1,5 mln gospodarstw domowych oraz klientów biznesowych i instytucjonalnych, to zdecydowanie przełomowy moment, w którym INEA stała się ogólnopolskim dostawcą usług telekomunikacyjnych.
  • 12 września 2023

YOUTUBER KAROL „BLOWEK” GĄZWA W NOWEJ KAMPANII INEA MOŻNA #INEACZEJ

INEA wystartowała z nową kampanią reklamową MOŻNA #INEACZEJ. Oprócz szybkiego, światłowodowego Internetu i nowoczesnej telewizji HIWAY 4K INEA oferuje atrakcyjną telefonię mobilną w cenie od 14,90 zł.