1 lipca 2014

Spółdzielnia PSM Winogrady bezprawnie odcina 4000 klientów INEA

Blisko 4000 abonentów INEA nie może korzystać z usług operatora. Spółdzielnia mieszkaniowa PSM Winogrady odcięła na swoim terenie sygnał sieci INEA, mimo że strony łączą aktualne umowy o współpracy. Tym samym PSM Winogrady stanęło ponad prawem i nie zastosowało się do decyzji UKE z dnia 27 czerwca 2014 rok, która przedłuża możliwość świadczenia usług przez INEA dla mieszkańców PSM Winogrady do 30 czerwca 2016 roku. W tej chwili INEA pracuje nad przywróceniem usług. Zgłasza również zaistniałą sytuację do odpowiednich organów.

- Jest nam niezwykle przykro, że zaistniała sytuacja dotyka naszych Abonentów. Szokują nas metody działania spółdzielni. Jej zarząd stawia swój interes ponad interesem swoich członków, a co więcej - uznaje, że jest ponad prawem. Decyzja Prezesa UKE weszła do obrotu prawnego w dniu 27 czerwca br. i wywołuje skutki prawne - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Decyzja o przedłużeniu umów pomiędzy INEA a PSM Winogrady została doręczona INEA w dniu 27 czerwca 2014 r. i od tej daty wywołuje skutki prawne. Zgodnie z jednolitym orzecznictwem doręczenie przynajmniej jednej ze stron postępowania powoduje, że decyzja weszła do obrotu prawnego. Decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu. Nie wypełnienie obowiązków z niej wynikających podlega karze pieniężnej w wysokości do 3% przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym. Ponadto, Prezes UKE może nałożyć na kierującego przedsiębiorstwem telekomunikacyjnym, w szczególności osobę pełniącą funkcję kierowniczą lub wchodzącą w skład organu zarządzającego przedsiębiorcy telekomunikacyjnego, karę pieniężną w wysokości do 300% jego miesięcznego wynagrodzenia.

- Jesteśmy gotowi do rozmów z przedstawicielami spółdzielni, ale w razie braku chęci współpracy podejmiemy kroki prawne, by wyegzekwować od PSM Winogrady zobowiązania zapisane w umowach - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Na osiedlach administrowanych przez PSM Winogrady INEA korzysta z infrastruktury spółdzielni na mocy podpisanych umów. Umowy łączące INEA i PSM Winogrady zawarte były na czas określony, dlatego INEA od lat była zainteresowana ich przedłużeniem, jednak spółdzielnia kategorycznie odmawiała. Sprawa trafiła do UKE. W maju 2014 roku Prezes UKE przygotował projekt decyzji przedłużającej okres obowiązywania umów zawartych pomiędzy INEA a PSM Winogrady o dwa lata - do 30 czerwca 2016 roku. W toku konsultacji pozytywną opinię na temat udostępnienia mieszkańcom spółdzielni sygnału od wielu operatorów wyraził Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.