Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to także dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2020 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

1 lipca 2014

Spółdzielnia PSM Winogrady bezprawnie odcina 4000 klientów INEA

Blisko 4000 abonentów INEA nie może korzystać z usług operatora. Spółdzielnia mieszkaniowa PSM Winogrady odcięła na swoim terenie sygnał sieci INEA, mimo że strony łączą aktualne umowy o współpracy. Tym samym PSM Winogrady stanęło ponad prawem i nie zastosowało się do decyzji UKE z dnia 27 czerwca 2014 rok, która przedłuża możliwość świadczenia usług przez INEA dla mieszkańców PSM Winogrady do 30 czerwca 2016 roku. W tej chwili INEA pracuje nad przywróceniem usług. Zgłasza również zaistniałą sytuację do odpowiednich organów.

- Jest nam niezwykle przykro, że zaistniała sytuacja dotyka naszych Abonentów. Szokują nas metody działania spółdzielni. Jej zarząd stawia swój interes ponad interesem swoich członków, a co więcej - uznaje, że jest ponad prawem. Decyzja Prezesa UKE weszła do obrotu prawnego w dniu 27 czerwca br. i wywołuje skutki prawne - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Decyzja o przedłużeniu umów pomiędzy INEA a PSM Winogrady została doręczona INEA w dniu 27 czerwca 2014 r. i od tej daty wywołuje skutki prawne. Zgodnie z jednolitym orzecznictwem doręczenie przynajmniej jednej ze stron postępowania powoduje, że decyzja weszła do obrotu prawnego. Decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu. Nie wypełnienie obowiązków z niej wynikających podlega karze pieniężnej w wysokości do 3% przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym. Ponadto, Prezes UKE może nałożyć na kierującego przedsiębiorstwem telekomunikacyjnym, w szczególności osobę pełniącą funkcję kierowniczą lub wchodzącą w skład organu zarządzającego przedsiębiorcy telekomunikacyjnego, karę pieniężną w wysokości do 300% jego miesięcznego wynagrodzenia.

- Jesteśmy gotowi do rozmów z przedstawicielami spółdzielni, ale w razie braku chęci współpracy podejmiemy kroki prawne, by wyegzekwować od PSM Winogrady zobowiązania zapisane w umowach - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

Na osiedlach administrowanych przez PSM Winogrady INEA korzysta z infrastruktury spółdzielni na mocy podpisanych umów. Umowy łączące INEA i PSM Winogrady zawarte były na czas określony, dlatego INEA od lat była zainteresowana ich przedłużeniem, jednak spółdzielnia kategorycznie odmawiała. Sprawa trafiła do UKE. W maju 2014 roku Prezes UKE przygotował projekt decyzji przedłużającej okres obowiązywania umów zawartych pomiędzy INEA a PSM Winogrady o dwa lata - do 30 czerwca 2016 roku. W toku konsultacji pozytywną opinię na temat udostępnienia mieszkańcom spółdzielni sygnału od wielu operatorów wyraził Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

• 22 stycznia 2021

INEA DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE W 2020 ROKU

Oferta oparta o symetryczny światłowód o wysokich przepustowościach, usługi świadczone z wykorzystaniem najlepszych technologii, testowanie nowych rozwiązań we współpracy ze światowymi partnerami. INEA nie zwalnia tempa i konsekwentnie realizuje strategię „dobrzy ludzie od Internetu”. Efektem wszystkich tych działań jest czwarte z rzędu zwycięstwo w ogólnym rankingu Speedtest.pl.
  • 25 listopada 2020

INEA TESTUJE TECHNOLOGIĘ 25G PON

INEA, lider otwartej infrastruktury światłowodowej oraz dostawca najszybszego Internetu w Polsce, testuje nową technologię 25G PON, która będzie dostępna komercyjnie w 2021 roku. Testy wykonane zostały we współpracy z Nokią, a INEA jest pierwszym operatorem w Europie i jednym z pierwszych na świecie, który przetestował technologię dostępową najnowszej generacji.