Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

24 marca 2011

Światłowód dla Biznesu nagrodzony

Technologia światłowodowa GPON FTTH wdrożona przez INEA otrzymała Złotą Antenę Świata Telekomunikacji jako Produkt Roku - najlepsze rozwiązanie stacjonarne dla biznesu. INEA, największy alternatywny operator telekomunikacyjny w Wielkopolsce, jest pierwszą firmą w Polsce, która komercyjnie świadczy zaawansowane usługi telekomunikacyjne dla Biznesu z wykorzystaniem nowoczesnej technologii światłowodowej GPON (ang. Gigabit Passive Optical Network) w pasywnej sieci optycznej zbudowanej w architekturze FTTH (ang. Fiber To The Home), czyli światłowodu doprowadzonego bezpośrednio do lokalu Abonenta.

Wdrożenie technologii GPON pozwala INEA uzyskać większe przepływności w sieci abonenckiej oraz lepszą jakość świadczenia usług niż w sieciach miedzianych lub HFC. Rozwiązanie GPON jest technologią przyszłościową gwarantującą skalowalność sieci oraz lepsze zarządzanie świadczonymi usługami i siecią. Z kolei FTTH zapewnia transfer danych o największej przepływności z pełną integracją cyfrowych usług na znacznie większe odległości (nawet 40 km), przy całkowitej eliminacji zakłóceń elektromagnetycznych.

INEA sukcesywnie rozwija rynek usług dla Biznesu w Wielkopolsce od połowy 2009 roku. Obecnie obsługuje już ponad 1400 firm, w tym 200 wykorzystujących technologię światłowodową. Operator oferuje zintegrowane rozwiązania dla Biznesu – symetryczne łącza światłowodowe o dużych przepływnościach, transmisję danych, VPN oraz usługi telefonii stacjonarnej – analogową, cyfrową, SIP. Swoim Klientom gwarantuje umowę SLA oraz wsparcie Centrum Nadzoru Sieci 24h/7.

Pomysłodawcą nagród Złote Anteny jest Migut Media SA, wydawca kwartalnika Świat Telekomunikacji. Prestiżowe statuetki są wręczane podczas Wielkiej Gali towarzyszącej Sympozjum Świata Telekomunikacji. Organizatorem konkursu jest MM Conferences SA.

Więcej informacji o GPON i FTTH:
Wybrane cechy sieci GPON:
• przepływność rzędu gigabitów na sekundę
• możliwość dynamicznego przydzielania przepływności,
• realizacja mechanizmów zapewnienia jakości QoS, niezawodności i bezpieczeństwa przez warstwę fizyczną,
• pozwala na integrację z innymi technologiami – np. miedzianą VDSL2 lub radiową WiMAX.

Usługi oferowane w technologii GPON i zarządzane poprzez nową platformę technologiczną umacniają pozycję INEA na rynku oraz pozwalają uzyskać przewagę konkurencyjną.

Innowacyjne podejście do sposobu zarządzania i monitorowania siecią dostępową wykonaną w nowoczesnej technologii GPON pozwala INEA zautomatyzować oraz usprawnić niektóre procesy biznesowe w zakresie obsługi abonenta oraz kontroli jakości świadczonych usług przyczyniając się do redukcji kosztów utrzymania.

Ponadto, technologia GPON zapewnia także obniżenie poboru energii elektrycznej, co odpowiada podnoszonej coraz częściej potrzebie ochrony środowiska naturalnego.

Wdrożone rozwiązanie technologiczne – standard GPON – uzyskało statut interoperacyjności w grudniu 2008 r. Sama platforma technologiczna stanowi oryginalne rozwiązanie, które w takim zakresie i takiej konfiguracji nie było stosowane na świecie dłużej niż 5 lat, dzięki czemu INEA pozyskała na jej wdrożenie środki z UE.

• 12 października 2018

The fastest Internet in the world already in Poland

INEA, the leader in telecommunication services in the Poland’s Wielkopolska Province, has introduced to its offer the fastest Internet connection in the world for individual customers. Symmetrical fibre-optic cable with data transmission speed up to 10 Gb/s from now on is available to the residents of Poznań. Therefore, Poland joins the group of only a few countries in the world offering such a fast Internet connection for individual customers.
  • 12 października 2018

Najszybszy na świecie Internet już w Polsce

INEA, lider usług telekomunikacyjnych w Wielkopolsce, wprowadziła do swojej oferty najszybsze łącze Internetowe na świecie dla klientów indywidualnych. Symetryczny światłowód o prędkości przesyłu danych do 10 Gb/s od dziś dostępny jest dla mieszkańców Poznania. Tym samym Polska dołącza do grona zaledwie kilku miejsc na świecie oferujących tak szybki Internet dla klientów indywidulanych.