Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.

INEA jest jednym z liderów technologii światłowodowej w Polsce. Obecnie w zasięgu jej sieci jest blisko 550 tys. gospodarstw domowych, a światłowód do domu INEA dociera do 300 tys. gospodarstw domowych. Z usługi FTTH korzysta prawie 100 tys. klientów indywidualnych. Od 5 lat inwestycje INEA koncentrują się na rozbudowie własnej sieci światłowodowej oraz przebudowie dotychczasowych sieci do standardów FTTH. W efekcie wszystkich tych działań, w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba gospodarstw domowych znajdujących się w zasięgu światłowodów INEA wzrosła o 41%.

Rok temu zapowiadaliśmy, że zwycięstwo w rankingu rocznym to nie koniec naszych działań i że nasze plany są ambitne. Wyniki comiesięcznych rankingów oraz rocznego wyraźnie pokazują, że mamy nie tylko dobrą infrastrukturę, ale też usługi. Wprowadzenie najszybszego Internetu w UE – 10 Gb/s czy łącza symetrycznego dla wszystkich klientów to inicjatywy, które mogliśmy wprowadzić tylko dzięki temu, że korzystamy z technologii FTTH. Skoro daje ona tak wielkie możliwości, to my chcemy, żeby mogło z nich korzystać jak najwięcej osób – komentuje ranking Speedtest.pl Michał Bartkowiak, Chief Operating Officer INEA. Tegoroczne zwycięstwo traktujemy więc jako wypełnienie obietnicy złożonej klientom i zobowiązanie do jeszcze cięższej pracy w 2019 r. – dodaje Bartkowiak.

Średni roczny wynik INEA w kategorii ogólnej przekroczył historyczną granicę 100 Mb/s i wyniósł dokładnie 101,13 Mb/s. W 2018 roku INEA zdeklasowała konkurencję, wygrywając ranking miesięczny Internetu stacjonarnego dwanaście razy z rzędu. W grudniu operator uzyskał też najwyższy w historii Speedtest.pl wynik – 129,20 Mb/s, zostawiając tym samym w tyle wszystkich konkurentów, którym nie udało się przekroczyć bariery 90 Mb/s. INEA triumfowała także w kategorii Wi-Fi, wygrywając ranking nieprzerwanie od marca 2018.

• 12 października 2018

The fastest Internet in the world already in Poland

INEA, the leader in telecommunication services in the Poland’s Wielkopolska Province, has introduced to its offer the fastest Internet connection in the world for individual customers. Symmetrical fibre-optic cable with data transmission speed up to 10 Gb/s from now on is available to the residents of Poznań. Therefore, Poland joins the group of only a few countries in the world offering such a fast Internet connection for individual customers.
  • 12 października 2018

Najszybszy na świecie Internet już w Polsce

INEA, lider usług telekomunikacyjnych w Wielkopolsce, wprowadziła do swojej oferty najszybsze łącze Internetowe na świecie dla klientów indywidualnych. Symetryczny światłowód o prędkości przesyłu danych do 10 Gb/s od dziś dostępny jest dla mieszkańców Poznania. Tym samym Polska dołącza do grona zaledwie kilku miejsc na świecie oferujących tak szybki Internet dla klientów indywidulanych.