Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

INEA to lider usług telekomunikacyjnych w Wielkopolsce. Firma jest operatorem otwartej infrastruktury światłowodowej. Obecna jest także w segmencie klientów indywidualnych, usług dla firm, jednostek samorządu terytorialnego oraz szkół. INEA dostarcza usługi hurtowe oraz Internetu szerokopasmowego, telewizji, telefonii, usługi profesjonalne dla biznesu i data center. Dzięki realizowanym inwestycjom operator jest jednym z liderów w zakresie infrastruktury światłowodowej w Polsce. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2019, INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce. INEA jest także laureatem wielu nagród, w tym, jako jedyna polska firma, prestiżowej nagrody FTTH Council Europe, za działania na rzecz rozbudowy sieci dostępowych w technologii FTTH. Od 2018 roku w ofercie INEA dostępny jest najszybszy Internet w Unii Europejskiej – symetryczne łącze FTTH 10 Gb/s.

22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.

INEA jest jednym z liderów technologii światłowodowej w Polsce. Obecnie w zasięgu jej sieci jest blisko 550 tys. gospodarstw domowych, a światłowód do domu INEA dociera do 300 tys. gospodarstw domowych. Z usługi FTTH korzysta prawie 100 tys. klientów indywidualnych. Od 5 lat inwestycje INEA koncentrują się na rozbudowie własnej sieci światłowodowej oraz przebudowie dotychczasowych sieci do standardów FTTH. W efekcie wszystkich tych działań, w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba gospodarstw domowych znajdujących się w zasięgu światłowodów INEA wzrosła o 41%.

Rok temu zapowiadaliśmy, że zwycięstwo w rankingu rocznym to nie koniec naszych działań i że nasze plany są ambitne. Wyniki comiesięcznych rankingów oraz rocznego wyraźnie pokazują, że mamy nie tylko dobrą infrastrukturę, ale też usługi. Wprowadzenie najszybszego Internetu w UE – 10 Gb/s czy łącza symetrycznego dla wszystkich klientów to inicjatywy, które mogliśmy wprowadzić tylko dzięki temu, że korzystamy z technologii FTTH. Skoro daje ona tak wielkie możliwości, to my chcemy, żeby mogło z nich korzystać jak najwięcej osób – komentuje ranking Speedtest.pl Michał Bartkowiak, Chief Operating Officer INEA. Tegoroczne zwycięstwo traktujemy więc jako wypełnienie obietnicy złożonej klientom i zobowiązanie do jeszcze cięższej pracy w 2019 r. – dodaje Bartkowiak.

Średni roczny wynik INEA w kategorii ogólnej przekroczył historyczną granicę 100 Mb/s i wyniósł dokładnie 101,13 Mb/s. W 2018 roku INEA zdeklasowała konkurencję, wygrywając ranking miesięczny Internetu stacjonarnego dwanaście razy z rzędu. W grudniu operator uzyskał też najwyższy w historii Speedtest.pl wynik – 129,20 Mb/s, zostawiając tym samym w tyle wszystkich konkurentów, którym nie udało się przekroczyć bariery 90 Mb/s. INEA triumfowała także w kategorii Wi-Fi, wygrywając ranking nieprzerwanie od marca 2018.

• 26 marca 2020

ZMIANY W ZARZĄDZIE INEA

Eugeniusz Grzybek, współtwórca INEA, podjął decyzję o rezygnacji z pełnienia funkcji Członka Zarządu spółki. Pozostanie w niej jednak obecny, służąc wsparciem i wiedzą merytoryczną. Zarząd INEA tworzyć będą: Michał Bartkowiak oraz Marta Wojciechowska i Piotr Sujecki.
  • 19 marca 2020

INEA UDOSTĘPNIA ZA 1 ZŁ APLIKACJĘ MOBILNĄ UMOŻLIWIAJĄCĄ INFORMOWANIE MIESZKAŃCÓW MIAST O ZAGROŻENIACH.

Hello City Alert to moduł aplikacji smart city, dostępny dla wszystkich miejscowości w Polsce. Dzięki niemu mieszkańcy mogą być na bieżąco informowani o aktualnych wydarzeniach, podejmowanych działaniach czy zbliżających się zagrożeniach.