Obsługa Pomoc

Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2020 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

Z usług INEA korzysta obecnie blisko 300 000 klientów indywidualnych oraz prawie 3000 szkół.

22 stycznia 2019

SZYBKI – SZYBSZY – INEA. OPERATOR Z WIELKOPOLSKI PONOWNIE DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE

Speedtest.pl opublikował wyniki rocznego rankingu dostawców najszybszego Internetu w Polsce. Pierwsze miejsce w kategorii ogólnej zajęła INEA. Jest to drugie z rzędu zwycięstwo operatora w rankingu rocznym. Niekwestionowana pozycja lidera jest efektem konsekwentnych działań prowadzonych przez INEA.

INEA jest jednym z liderów technologii światłowodowej w Polsce. Obecnie w zasięgu jej sieci jest blisko 550 tys. gospodarstw domowych, a światłowód do domu INEA dociera do 300 tys. gospodarstw domowych. Z usługi FTTH korzysta prawie 100 tys. klientów indywidualnych. Od 5 lat inwestycje INEA koncentrują się na rozbudowie własnej sieci światłowodowej oraz przebudowie dotychczasowych sieci do standardów FTTH. W efekcie wszystkich tych działań, w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba gospodarstw domowych znajdujących się w zasięgu światłowodów INEA wzrosła o 41%.

Rok temu zapowiadaliśmy, że zwycięstwo w rankingu rocznym to nie koniec naszych działań i że nasze plany są ambitne. Wyniki comiesięcznych rankingów oraz rocznego wyraźnie pokazują, że mamy nie tylko dobrą infrastrukturę, ale też usługi. Wprowadzenie najszybszego Internetu w UE – 10 Gb/s czy łącza symetrycznego dla wszystkich klientów to inicjatywy, które mogliśmy wprowadzić tylko dzięki temu, że korzystamy z technologii FTTH. Skoro daje ona tak wielkie możliwości, to my chcemy, żeby mogło z nich korzystać jak najwięcej osób – komentuje ranking Speedtest.pl Michał Bartkowiak, Chief Operating Officer INEA. Tegoroczne zwycięstwo traktujemy więc jako wypełnienie obietnicy złożonej klientom i zobowiązanie do jeszcze cięższej pracy w 2019 r. – dodaje Bartkowiak.

Średni roczny wynik INEA w kategorii ogólnej przekroczył historyczną granicę 100 Mb/s i wyniósł dokładnie 101,13 Mb/s. W 2018 roku INEA zdeklasowała konkurencję, wygrywając ranking miesięczny Internetu stacjonarnego dwanaście razy z rzędu. W grudniu operator uzyskał też najwyższy w historii Speedtest.pl wynik – 129,20 Mb/s, zostawiając tym samym w tyle wszystkich konkurentów, którym nie udało się przekroczyć bariery 90 Mb/s. INEA triumfowała także w kategorii Wi-Fi, wygrywając ranking nieprzerwanie od marca 2018.

• 1 kwietnia 2021

TY JESTEŚ SZEFEM. NOWA KAMPANIA INEA

Niebieski, wygodny fotel szefa, a w nim klienci, którym INEA oddaje stery i wsłuchuje się w ich potrzeby i oczekiwania to motyw przewodni nowej kampanii INEA – „Ty jesteś szefem”. Obejmie ona telewizję, radio oraz działania digitalowe.
  • 22 stycznia 2021

INEA DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE W 2020 ROKU

Oferta oparta o symetryczny światłowód o wysokich przepustowościach, usługi świadczone z wykorzystaniem najlepszych technologii, testowanie nowych rozwiązań we współpracy ze światowymi partnerami. INEA nie zwalnia tempa i konsekwentnie realizuje strategię „dobrzy ludzie od Internetu”. Efektem wszystkich tych działań jest czwarte z rzędu zwycięstwo w ogólnym rankingu Speedtest.pl.