30 czerwca 2014

Umowa między INEA a PSM "Winogrady" przedłużona

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej przedłużył okres obowiązywania umowy między INEA a Poznańską Spółdzielnią Mieszkaniową "Winogrady" o dwa lata. Oznacza to, że abonenci INEA zamieszkali na osiedlach administrowanych przez spółdzielnię będą korzystać z usług bez żadnych zmian.

Decyzja Prezesa UKE z dnia 27 czerwca 2014 roku przedłuża możliwość świadczenia usług przez INEA dla mieszkańców PSM "Winogrady" do 30 czerwca 2016 roku. W tym czasie INEA planuje wybudować na tym obszarze swoją własną sieć, za pośrednictwem której będzie mogła świadczyć całą gamę usług – nie tylko Internet i telefonię, ale też telewizję.

- Z zadowoleniem przyjęliśmy decyzję Prezesa UKE o możliwości dalszego świadczenia naszych usług dla mieszkańców Winograd. Ubolewamy, że PSM "Winogrady" nie wyraziły chęci dobrowolnego i na zasadach rynkowych przedłużenia umowy o użyczeniu infrastruktury na swoich osiedlach - mówi Tomasz Zmyślny, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży INEA.

INEA na osiedlach administrowanych przez PSM Winogrady korzystała z infrastruktury spółdzielni na mocy podpisanej umowy. Umowy łączące INEA i PSM "Winogrady" zawarte były na czas określony, dlatego INEA była zainteresowana jej przedłużeniem, jednak spółdzielnia kategorycznie odmówiła. Sprawa trafiła do UKE. W maju 2014 roku Prezes UKE przygotował projekt decyzji przedłużającej okres obowiązywania umów zawartych pomiędzy INEA a PSM "Winogrady" o dwa lata - do 30 czerwca 2016 roku. W toku konsultacji pozytywną opinię na temat udostępnienia mieszkańcom spółdzielni sygnału od wielu operatorów wyraził Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

Decyzja o przedłużeniu umowy pomiędzy INEA a PSM "Winogrady" została doręczona INEA w dniu 27 czerwca 2014 r. i od tej daty wywołuje skutki prawne. Zgodnie z jednolitym orzecznictwem doręczenie przynajmniej jednej ze stron postępowania powoduje, że decyzja weszła do obrotu prawnego. Decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu. Nie wypełnienie obowiązków z niej wynikających podlega karze pieniężnej w wysokości do 3% przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym. Ponadto, Prezes UKE może nałożyć na kierującego przedsiębiorstwem telekomunikacyjnym, w szczególności osobę pełniącą funkcję kierowniczą lub wchodzącą w skład organu zarządzającego przedsiębiorcy telekomunikacyjnego, karę pieniężną w wysokości do 300% jego miesięcznego wynagrodzenia.