Obsługa Pomoc

Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

INEA to dostawca Internetu światłowodowego, telewizji, telefonii oraz usług profesjonalnych dla biznesu i data center. Obecna jest w segmencie klientów indywidualnych, firm, jednostek samorządowych, szkół i instytucji. Według rankingu głównego Speedtest.pl za lata 2017-2021 INEA to dostawca najszybszego Internetu w Polsce.

Z usług INEA korzysta obecnie blisko 300 000 klientów indywidualnych oraz prawie 3000 szkół.

8 stycznia 2018

Zgoda UOKiK na przejęcie INEA przez Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5)

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał zgodę na przejęcie Grupy INEA przez australijski fundusz inwestycyjny Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5). Do podpisania umowy doszło 4 grudnia. Na jej podstawie Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5), zarządzany przez Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) nabędzie większościowe udziały w Grupie INEA.

W 2013 Warburg Pincus został mniejszościowym udziałowcem w Spółce INEA, a następnie przejął nad nią kontrolę. W ciągu 5 lat udanej współpracy z Warburg Pincus, INEA zrealizowała bardzo ambitny program inwestycyjny i była najszybciej rozwijającym się operatorem telekomunikacyjnym w Polsce. W tym czasie zbudowała 4500 km światłowodowej sieci szkieletowej (Wielkopolska Sieć Szerokopasmowa), dzięki czemu powiększyła swój zasięg o 140 tys. gospodarstw domowych (z 360 tys. do 500 tys. HP).

MIRA wesprze INEA w realizacji strategii dalszego rozwoju i ekspansji Spółki. Mowa tu m.in. o olbrzymiej inwestycji, jaką jest rozbudowa infrastruktury światłowodowej w ramach unijnego Programu Polski Cyfrowej 2014-2020 (program "POPC"). Operator zamierza rozszerzyć swoją działalność także poza Wielkopolskę.

Założyciel i Prezes Zarządu Spółki – Janusz Kosiński – pozostanie w INEA i będzie wspierał MIRA w realizacji strategii dalszego rozwoju Spółki. Bardzo cieszymy się z szybkiej decyzji UOKiK. Mamy nadzieję, że cała transakcja związana z przejęciem Grupy INEA zakończy się w ciągu miesiąca. Wierzę, że nasze partnerstwo z MIRA będzie równie zgodne oraz efektywne, jak dotychczasowa współpraca z Warburg Pincus i pozwoli Spółce podwoić jej wyniki – komentuje przebieg transakcji oraz decyzję UOKiK Janusz Kosiński.

• 13 kwietnia 2022

FESTIWAL NAJLEPSZYCH OFERT. NOWA KAMPANIA INEA

Najszybszy Internet w Polsce, rewolucyjna telewizja HIWAY 4K z ponad 200 kanałami i paczkami kanałów bez przywiązania lub niekwestionowany hit czerwonego dywanu... telefonia komórkowa od 14,90 zł miesięcznie. To tylko niektóre z gwiazd nadchodzącego Festiwalu Najlepszych Ofert w INEA.
  • 8 lutego 2022

DZIEŃ BEZPIECZNEGO INTERNETU. DARMOWY PAKIET BEZPIECZEŃSTWA DLA KLIENTÓW INEA.

Z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu INEA przygotowała niespodziankę dla swoich klientów – trzymiesięczną darmową licencję na korzystanie z Pakietu Bezpieczeństwa INEA SAFE. Żeby ją otrzymać, wystarczy odpowiedzieć na kilka prostych pytań związanych z oferowaną przez INEA usługą.