Obsługa klienta
Karolina Pawlik, Manager ds. PR, e-mail: karolina.pawlik@inea.com.pl

8 stycznia 2018

Zgoda UOKiK na przejęcie INEA przez Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5)

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał zgodę na przejęcie Grupy INEA przez australijski fundusz inwestycyjny Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5). Do podpisania umowy doszło 4 grudnia. Na jej podstawie Macquarie European Infrastructure Fund 5 (MEIF5), zarządzany przez Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) nabędzie większościowe udziały w Grupie INEA.

W 2013 Warburg Pincus został mniejszościowym udziałowcem w Spółce INEA, a następnie przejął nad nią kontrolę. W ciągu 5 lat udanej współpracy z Warburg Pincus, INEA zrealizowała bardzo ambitny program inwestycyjny i była najszybciej rozwijającym się operatorem telekomunikacyjnym w Polsce. W tym czasie zbudowała 4500 km światłowodowej sieci szkieletowej (Wielkopolska Sieć Szerokopasmowa), dzięki czemu powiększyła swój zasięg o 140 tys. gospodarstw domowych (z 360 tys. do 500 tys. HP).

MIRA wesprze INEA w realizacji strategii dalszego rozwoju i ekspansji Spółki. Mowa tu m.in. o olbrzymiej inwestycji, jaką jest rozbudowa infrastruktury światłowodowej w ramach unijnego Programu Polski Cyfrowej 2014-2020 (program "POPC"). Operator zamierza rozszerzyć swoją działalność także poza Wielkopolskę.

Założyciel i Prezes Zarządu Spółki – Janusz Kosiński – pozostanie w INEA i będzie wspierał MIRA w realizacji strategii dalszego rozwoju Spółki. Bardzo cieszymy się z szybkiej decyzji UOKiK. Mamy nadzieję, że cała transakcja związana z przejęciem Grupy INEA zakończy się w ciągu miesiąca. Wierzę, że nasze partnerstwo z MIRA będzie równie zgodne oraz efektywne, jak dotychczasowa współpraca z Warburg Pincus i pozwoli Spółce podwoić jej wyniki – komentuje przebieg transakcji oraz decyzję UOKiK Janusz Kosiński.

• 4 września 2017

INEA za darmo przyspiesza internet

Internet INEA będzie jeszcze szybszy. W ramach nowej kampanii „Dobrzy ludzie od internetu” operator przyspiesza wszystkim internautom swoją usługę bez żadnych dodatkowych opłat. Teraz średnia oferowana prędkość w sieci INEA to już 140 Mb/s.
  • 28 sierpnia 2017

INEA - dobrzy ludzie od internetu

„Supermiło, że jesteś naszym klientem.” „Bardzo, ale to bardzo nam na to Tobie zależy.” To wybrane hasła z nowej kampanii wizerunkowej INEA pod wspólnym motywem „Dobrzy ludzie od internetu”. Wraz z jej startem największy dostawca usług multimedialnych z Wielkopolski rozpoczyna również całodobową obsługę klientów za pośrednictwem aplikacji mobilnej i rezygnuje ze skomplikowanego IVR.