25 listopada 2014

Zmiany w Regulaminie Świadczenia Usług

Zmiany w Regulaminie Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych spółki INEA S.A.

Uprzejmie informujemy, iż z dniem 25 grudnia 2014 roku ulega zmianie Regulamin Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dla Abonentów spółki INEA S.A. Wynika to z Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 roku (Dz. U. z 2014 r., poz. 827, dalej zwana Ustawą), wprowadzającej obowiązek dokonania zmian w obowiązującym Regulaminie Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych w zakresie dotyczącym zawierania umów na odległość i poza lokalem przedsiębiorstwa oraz prawa odstąpienia od umowy zawartej w wymienionych trybach. Zmiany wprowadzone Ustawą objęły swoim zakresem również szereg obowiązków informacyjnych, rozszerzając dotychczasowy katalog przekazywanych informacji, tak aby Abonenci posiadali jak największą wiedzę, zarówno przed zawarciem umowy, jak i na etapie korzystania z usług telekomunikacyjnych INEA S.A.

Mając na względzie obowiązek zmiany warunków umów, który wynika z konieczności dostosowania postanowień Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych do treści Ustawy oraz realizując podstawowe prawo konsumenta do informacji o zakresie wprowadzonych zmian, poniżej przedstawiamy zakres zmian w obowiązującym Abonentów INEA S.A. Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych.

Z dniem 25 grudnia 2014 roku § 5 ust. 5 Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych otrzymuje następujące brzmienie:

„5. W przypadku, gdy Umowa abonencka została zawarta poza Biurem Obsługi Abonenta lub na odległość, Abonent może od niej odstąpić w terminie 14 dni od daty zawarcia Umowy abonenckiej, składając pisemne oświadczenie. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed upływem wskazanego terminu. Odstąpienie przez Abonenta od Umowy abonenckiej w powyższym trybie wywołuje taki skutek, jakby Umowa abonencka nie została zawarta.”

Z dniem 25 grudnia 2014 roku § 22 ust. 2 Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych otrzymuje następujące brzmienie:

„2. Oświadczenie o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu bez wypowiedzenia Umowy abonenckiej uważa się za złożone z dniem doręczenia drugiej stronie.”

Zmiany w Regulaminie Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych spółki INEA S.A.

Uprzejmie informujemy, iż z dniem 25 grudnia 2014 roku ulega zmianie Regulamin Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych dla Abonentów spółki INEA S.A. Wynika to z Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. z 2014 r., poz. 827, dalej zwana Ustawą), wprowadzającej obowiązek dokonania zmian w obowiązującym Regulaminie Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych w zakresie dotyczącym zawierania umów na odległość i poza lokalem przedsiębiorstwa oraz prawa odstąpienia od umowy zawartej w wymienionych trybach. Zmiany wprowadzone Ustawą objęły swoim zakresem również szereg obowiązków informacyjnych, rozszerzając dotychczasowy katalog przekazywanych informacji, tak aby Abonenci posiadali jak najlepszą wiedzę, zarówno przed zawarciem umowy, jak i na etapie korzystania z usług telekomunikacyjnych INEA S.A. Niniejsze zmiany będą mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie i realizowanie szeroko pojętej polityki konsumenckiej INEA S.A.

Mając na względzie obowiązek zmiany warunków umów, który wynika z konieczności dostosowania postanowień Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych do treści Ustawy oraz realizując podstawowe prawo konsumenta do informacji o zakresie wprowadzonych zmian, poniżej przedstawiamy zakres zmian do obowiązującego Abonentów INEA S.A. Regulaminu Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych.

Z dniem 25 grudnia 2014 roku § 5 ust. 6 Regulaminu Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych spółki INEA S.A. otrzymuje następujące brzmienie:

„6. W przypadku, gdy Umowa abonencka została zawarta poza Biurem Obsługi Abonenta lub na odległość, Abonent może od niej odstąpić w terminie 14 dni od daty zawarcia Umowy abonenckiej, składając pisemne oświadczenie. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed upływem wskazanego terminu. Odstąpienie przez Abonenta od Umowy abonenckiej w powyższym trybie wywołuje taki skutek, jakby Umowa abonencka nie została zawarta.”

Z dniem 25 grudnia 2014 roku § 21 ust. 4 Regulaminu Świadczenia Drogą Bezprzewodową Usług Dostępu do Sieci Internet oraz Usług Głosowych spółki INEA S.A. otrzymuje następujące brzmienie:

„4. Oświadczenie o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu bez wypowiedzenia Umowy abonenckiej uważa się za złożone z dniem doręczenia przedmiotowego oświadczenia jego adresatowi.”