Dziennikarzy oraz przedstawicieli mediów prosimy o kontakt mailowy: [email protected]

6 marca 2020

ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ I SMART CITY WEDŁUG INEA

Aplikacja mobilna Hello City to nowość w ofercie INEA skierowana przede wszystkim do jednostek samorządu terytorialnego. Jej podstawowym celem jest wspieranie cyfrowego rozwoju miast i miasteczek.

Oferta INEA skierowana do sektora jednostek samorządowych rozszerzyła się o aplikację mobilną Hello City. W pierwszej odsłonie jej funkcjonalności skupiają się przede wszystkim na możliwości dwukierunkowej komunikacji administracji lokalnej z mieszkańcami, informowaniu ich o bieżących i przyszłych wydarzeniach, ale też dzięki systemowi alertów i ostrzeżeń – o potencjalnych zagrożeniach w okolicy. Aplikacja umożliwia także promocję miejsc atrakcyjnych turystycznie, które warto odwiedzić, będąc w danym regionie. Mieszkańcy znajdą w niej również dane na temat obiektów użyteczności publicznej, instytucji, szkół, obiektów sportowych i kulturalnych. Dodatkowo dzięki integracji z urządzeniami IoT, Hello City umożliwia monitorowanie stanu powietrza, hałasu czy temperatury.

Od wielu lat współpracujemy z jednostkami samorządowymi, zapewniając im dostęp do nowoczesnych technologii. Dzięki temu wspieramy ich rozwój, usprawniamy funkcjonowanie i komunikację z otoczeniem. Teraz, za sprawą aplikacji Hello City, chcemy tę współpracę przenieść na jeszcze wyższy poziom. To wyjątkowy produkt, który jest wyrazem naszej dbałości o zrównoważony rozwój i chęci poprawy otoczenia, w którym żyjemy – komentuje wprowadzenie aplikacji Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

Aplikacja Hello City stworzona została nie tylko z myślą o mieszkańcach i samorządach. W jej ramach funkcjonuje także Hello City HUB, który umożliwi szybsze i sprawniejsze dostarczenie technologii oraz usług przez firmy, uczelnie, startupy i inne podmioty pracujące nad budową zrównoważonych miast przyszłości. INEA zapowiada dalszy rozwój aplikacji o funkcjonalności związane z technologią IoT, które będą wspierały progresywne miasta w ich dążeniu do integracji otoczenia w spójny cyfrowy ekosystem.

Więcej na temat aplikacji znaleźć można na stronie internetowej: www.hellocity.pl.

• 22 stycznia 2021

INEA DOSTAWCĄ NAJSZYBSZEGO INTERNETU W POLSCE W 2020 ROKU

Oferta oparta o symetryczny światłowód o wysokich przepustowościach, usługi świadczone z wykorzystaniem najlepszych technologii, testowanie nowych rozwiązań we współpracy ze światowymi partnerami. INEA nie zwalnia tempa i konsekwentnie realizuje strategię „dobrzy ludzie od Internetu”. Efektem wszystkich tych działań jest czwarte z rzędu zwycięstwo w ogólnym rankingu Speedtest.pl.
  • 25 listopada 2020

INEA TESTUJE TECHNOLOGIĘ 25G PON

INEA, lider otwartej infrastruktury światłowodowej oraz dostawca najszybszego Internetu w Polsce, testuje nową technologię 25G PON, która będzie dostępna komercyjnie w 2021 roku. Testy wykonane zostały we współpracy z Nokią, a INEA jest pierwszym operatorem w Europie i jednym z pierwszych na świecie, który przetestował technologię dostępową najnowszej generacji.